Måste det vara patriarkat eller matriarkat?
Jag funderade på om det kunde ha med djurvärlden att göra, många djurarter lever i flockar där det finns en stark alfahanne som har ett harem av honor omkring sig. Däremot finns flera exempel på matriarkala djurflockar också, t ex bin/getingar som har en stor drottning, eller i elefant- eller hästflockar där det finns en äldre elefanthona eller sto som leder flocken. Finns det jämställdhet i djurvärlden då? T ex pingviner och svanar är ju sådana djur som håller ihop i en parrelation hela livet. Hos pingvinerna turas honan och hannen om att ruva ägget/ passa barnet, medan den andra är ute och laddar upp med mat. Många djur lever ju alls inte i relationer, utan träffas bara och parar sig och vandrar sedan vidare var för sig. Jag tänker på ensamlevande djur som t ex björnar eller älgar. Honan föder upp barnen, hannen strövar omkring. Där vet jag inte om man kan se det som varken eller? Ingen bestämmer ju direkt eller leder den andra. Det beror väl på när honan är könsmogen och i brunst, som avgör när det är dax att träffas. Men det är ju i sådana arter hannar också slåss om honan som finns, starkast vinner. Den är bäst att föra sina gener vidare. Och honan ska då passivt stå och titta på en uppgörelse och sedan ställa upp sig för den som vann. Det är väl lite undergivenhet...
Äsch, supersvår diskussion. Jag har verkligen inga svar, men jag tyckte det var så himla intressant. Vad beror det på att kvinnor i samhället, i vår moderna kultur och genom alla tider, har fått stå tillbaka för männen, som setts som starka, smarta och överlägsna? Och varför måste det vara så att det är antingen eller? Antingen männen som bestämmer eller kvinnorna? När får vi en jämlikhet, är det ens möjligt att uppnå?
Jättegärna respons från er som läser nu, hur tänker ni?!
men jag undrar ju också om det finns (har funnits) några samhällen/kulturer som lever i jämställdhet, och varför de inte har påverkats som resten av världen? och finns det vetenskapliga teorier om varifrån ojämställdheten har kommit?
JAg har mycket tankar och frågor kring detta o det slutar alltid med att man står på ruta ett igen. Den här teorin att en alfahanne som är störst bäst och vackrast imponerar på honan, han får föra sina gener vidare. OK det är väl bra att föra starka gener vidare MEN vill en alfahanne para sig med vilken hona som helst? Struntar han i om hon har bra gener? Är inte de också viktiga??? Jag har som sagt massor av tankar om detta men nu ska jag gå ut. Jag kommer till Örebro i helgen, kanske kan vi ses och prata vidare då?