LCHF, utvärdering

Hej mina vänner, några av er har säkert märkt att jag har ätit lite speciell kost på senaste tiden. Jag har gjort ett test på mig själv och haft väldigt bra resultat av det.

LCHF står för LowCarbHighFat och det innebär att man utesluter kolhydrater så mycket som möjligt och istället använder fett som största energikälla. Enkelt uttryckt betyder det att man undviker all pasta, potatis, ris, mjöl och socker. Istället äter man extra grönsaker och extra sås till köttet. Man använder bara feta produkter som riktigt smör, fet mjölk, mycket grädde osv.

Positiva effekter: ingen uppblåst mage, aldrig proppmätt eller vrålhungrig, aldrig sugen på att småäta, aldrig hungrig mellan måltiderna, äter god mat och saknar inte kolisar nån gång. Minskat 6 cm runt midjan (där det farliga bukfettet sitter). Tappat ett par kilo i vikt, men det är inte det väsentliga! huvudsaken är att kroppen mår bättre och att jag är kvitt mitt sötsug.

Negativa effekter: Första avsockringsveckan var superjobbig, kände mig helt trött och yr och matt. Tråkigt att tacka nej alltid när man är bortbjuden eller bjuder själv på fika.  Efter att jag har gjort avsteg och fikat eller ätit kolisar i andra former kommer hungern tillbaka en dag ungefär, tills jag återställt balansen i kroppen.

Sammanfattningsvis har jag haft massa bra effekter av den här kosten - jag vägrar säga diet - för jag bantar inte! Jag undviker inte att äta för att gå ner i vikt för att sen återgå till normalt och gå upp igen. Utan jag har lagt om livsstilen till en kolhydratfattig kost. Äter man strikt LCHF går man ner i vikt i lagom takt för kroppen. Äter man lite kolhydrater eller 'fuskar' lite då och då får man effekten att man mår bättre och inte går upp.

Det finns massa bra läsning för er som undrar om det inte är farligt att äta för mycket fett. Eller om kroppen inte behöver kolhydrater till hjärnan t ex.
LCHF för nybörjare
LCHF recept


Vissa kallar det för njutmetoden eftersom man aldrig behöver gå hungrig eller "svälta" sig själv (för den som provat massa jobbiga bantningsmetoder...). Det är verkligen god mat! Och man får hitta sätt att göra så det passar lätt med resten av familjen, som inte vill utesluta kolhydrater för allt i världen.

Typiskt frukost är äggröra: en smörklick, ett par ägg och en skvätt grädde - och jag håller mig mätt fram till lunch utan problem. Stella älskar numera äggröra och brukar ofta sno åt sig en hel del av det jag gjort. (Gör iof oftast på tre ägg så det räcker till Stella med :))

Typisk lunch/middag kan vara köttfärssås, biffar, falukorv(kolhydratsnål, mindre än 5g/100g) eller nåt annat, med stekt squash, eller broccoli med ost, ibland gör jag som gratäng, ibland kör jag en klick fet yougurt till maten, eller lite bea-sås.

Om, jag skulle bli sugen på nåt på kvällen är det perfekt med en liten bit ost, några cashewnötter eller världens godaste smootie/glass. Smoothien gör jag på lika delar fryst hallon, vispgrädde, fet yougurt - mixas - svingott! 'Glassen' gör jag så enkelt som att jag mixar frysta hallon/blåbär med vispgrädde, blir supergott och jag saknar aldrig socker konstigt nog!

Ställ gärna frågor om ni är intresserade eller vill att jag ska berätta mer?
För mig känns det som värsta trolleriet att man kan må så bra och äta så gott :D
Jag har kört såhär i en månad nu ungefär och trots en hel del avsteg så märker jag hur bra det är för mig.

Kommentarer
Postat av: mamma-mormor

spännande

2011-08-22 @ 18:41:42
Postat av: Annika (Pållis)

Va kul att du oxå äter sån där kost. Jag är inte stenhård, kan äta en halv potatis typ. och fika lite emellanåt. Jag började i januari och har gått ner ca 5,5 kg sedan dess. Min frukost är mitt favoritmål på dagen: turkisk yoghurt, 10%, som jag äter med linfrö, solrosfrö, russin, vetekli och basmusli. Dessvärre kan jag få lite magkatarrkänning pga för mycket fett lite till och från. Lycka till! Vi får peppa varann och tipsa om bra/kul mat.

2011-08-28 @ 20:22:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0